Beach 2008? Tjockisbloggen.se

Nu börjar sommaren närma sig med stormsteg (inte för att vi här i Luleå märker av det än) och överallt ser man reklam om ”kom i form till beach 2008” dyka upp. Vart man än vänder sig så bombarderas man av rubriker som ”Så får du snyggaste kroppen i sommar” eller tex ”Gå ner 7 kg på en vecka, kom i form till stranden”.

Varför är människor så fruktansvärt utseendefixerade? Finns det någon som tror att det för det första är möjligt att gå ner 7 kg på en vecka, och för det andra att det ska vara hälsosamt att ens försöka? Vad är det som gör människor så osäkra på sig själva att de måste följa alla de senaste dieterna och påhitten för att tappa vikt?

Jag, Sarah, har tidigare i mitt liv mått oerhört dåligt över min vikt och i omgångar bantat och svält mig själv – fick det mig att må bättre? Om jag gick ner 2 kg blev jag glad då? Nej jag mådde bara sämre och sämre.. gick jag ner ett kg så intalade jag mig att det var för lite, jag var tvungen att gå ner ett till och ett till och ett till. Om jag åt mer än lite sallad så mådde jag dåligt och kände mig fet och svullen.

Till slut så insåg jag att min kropp tog enorm skada av detta och jag insåg att det fick mig bara att må ännu sämre än jag gjorde av min vikt. Med små små steg framåt har jag lärt mig att acceptera att min kropp ser ut som den gör. Och idag mår jag mycket bättre än tidigare.

I lördags så var jag och en vän till mig ute på krogen där de så klart hade beachparty-tema. Vart man än vände blicken så var där små späda tjejer iklädda endast bikinis, en tjej till och med i stringbikini. Innan vi for ut på krogen så var jag rädd att jag skulle känna mig obekväm bland alla smala tjejer och känna mig uttittad.

Men jag kan säga att jag var stolt över min kropp, över det faktum att jag är så säker på mig själv och tycker om min kropp att det inte finns någon anledning för mig att söka bekräftelse och uppmärksamhet genom att klä av mig nästintill naken på en nattklubb.

Jag dömer inte de som gör det, men jag är glad att jag tycker om mig själv och respekterar mig själv på det sätt att jag aldrig skulle göra en sådan sak. För övrigt så fick jag en jättefin kommentar på krogen som jag kommer att minnas länge ”Du har ett härligt leende, du är jäkligt snygg och jag tror du vet om det! Du är så fin och din sambo ska vara rädd om dig.”

Om det innebär att man blir så osäker och bekräftelsesökande att man måste klä av sig på en nattklubb, så är jag glad att jag inte är smal! Dessutom tycker jag att en mjuk och rund kvinnokropp är mycket mycket vackrare än en kropp som är hård och kantig och som man räds att ta i fär att inte göra sönder något.

Kommer jag och Hanna att falla för reklam som denna i sommar?

Nej det kommer vi inte att göra och vi hoppas att DU också inser att det finns ingen anledning att späka dig själv för att ligga på en strand – du duger som du är!

/ Sarah

Annonser

10 thoughts on “Beach 2008? Tjockisbloggen.se

 1. Nu får vi bara hoppas att vi får sommar snart!
  Här i Boden har vi sol idag i varjefall! =0)

  Ha det bäst

 2. Åh vilket fusk! Här är det molnigt och blåser kallt.. vill ju att det ska bli sommar nu *suck*.

 3. Jag måste då säga att folk som har typ tandtråd på sig på nattklubbar är det mest oaptitliga som finns. Visst alla gör som det vill men jag förstår inte varför en del tjejer tycker att det är nödvändigt att ha så lite som möjligt på sig för att få en kille. För att tvinga ner sig i vikt för en kille är ju definitivt inte rätt väg att gå. Mår man dåligt fysiskt (ont i leder, rygg osv) då kanske man ska fundera på om man ska göra något åt sin vikt, men då gör man ju det för sin egen skull och för sin hälsas skull.
  Jag tycker att er blogg är fantastisk och jag tycker det är bra att ni är stolta över hur ni ser ut. Det finns så många bloggar där ute som propagerar för olika dieter osv, och ingen verkar lyckligare bara för att de går på en diet.

 4. På tal om vädret… här utanför Karlstad så kliper vi gräset 2 ggr/vecka sedan drygt en månad tillbaka. Dillpionen har stora knoppar, fruktträden har blommat över, syrenen står i blom – härligt! Men temperaturen har inte varit någe bra, runt 10-15 grader som mest dom senaste dagarna. För 2 veckor sedan låg jag ute halvnäck i solstolen hela dagarna, men nu? Ja inte fasen är det skönt ute. Och man bor intill blåsiga Vänern dessutom.

  Ja, vad säger man? Du duger bra precis som du är… visst är det väl så? Men då ställer jag mig frågan – Vem är JAG att döma om DU duger? när tilldelades jag såna befogenheter??? Den enda som kan bestämma om jag duger som jag är, torde väl vara jag själv? Och det är väl när man kommer till den insikten som man kan börja tycka om sig själv och sina valkar/rynkor/sneda näsa eller vad det nu kan vara.
  Personligen har jag inte kunnat acceptera min spegelbild så bra som jag vill… just av den anledningen att den ”Juniphé” jag är inombords inte avspeglas tillräckligt mycket på utsidan. Men! det betyder inte att jag inte har självförtroende. Självförtroende kan man få på så många andra sätt än genom just ytlig bekräftelse. Men visst smakar det extra chokladigt med en smaskig positiv kommentar om ens utseende 😉 Nåväl, jag råkar se jäkligt bra ut och mina långa slanka spiror är få förunnade. Tror dock att det är med accepterat idag med mer hull på kroppen, än det var då jag växte upp. Det uns av dåligt självförtroende som ibland sipprar ut är i allra flesta all ärr från de tidiga tonåren.
  Nej, tjejjor… jag tar fan över er blogg jag. Drar mig mot sängen nu istället. Nattinatti!

 5. Ja, helt ärligt kan man ju undra vad det är som gör att en stor del av sverige redan i februari börjar ha ångest för hur de kommer se ut när det några regnfria dagar då de ska visa upp sig på stranden. Ser jag ett till sådant blogginlägg någon stanns så vomerar jag!

  Med allt som står i media om hur man ska och inte ska göra för att vara snygg nog att visa sig så kan den nöjdaste person känna smått skräck över tanken på stranden. Men helt ärligt hur ofta ligger ni o spanar in andra människor på stranden och bedömmer om de e beach 2008 värdiga? Det gör i alla fall inte jag o ingen jag känner o umgås med. Jag håller med juniphé i att den som ska känna sig nöjd över sig själv är ju JAG, och jag kan faktiskt inte dömma någon annan än mig själv.

 6. Precis som ni säger tjejer, ingen annan har väl rätt att döma våra kroppar och utseenden? Ändå är det vad folk tycker sig ha rätt att göra, se bara på all mobbing och allt förtryck som handlar om folks utseende.

  När det gäller beachen i sommar så tänker då inte jag skämmas för min kropp, varför skulle jag? Den är naturlig och jag bor i den 🙂
  Och som tinalicious säger, hur många ligger egentligen och spanar in andra på stranden?? Skulle aldrig falla mig in.

  Nu är oftast våran vovve med mig och sambon på stranden vilket innebär att vi är på små stränder där det sällan är annat folk men jag är iaf glad att jag inte faller för all reklam och drabbas av ”beach-ångest” direkt temperaturen stiger över 0-gradigt 😉

  / Sarah

 7. Jag besväras inte över någons övervikt eller vad den människan väljer att bära för kläder, vad som dock besvärar mig är den till synes obefintliga viljan hos vissa överviktiga att förändra sin situation till det bättre. Det handlar inte om estetik utan om de hälsoaspekter som är förknippade med fetma, jag skulle då inte vilja att någon mig närstående går barnlös eller dör i förtid som resultat av sin övervikt. Att allt för påstridigt mässa ”du är fin som du är” ter sig inte schysst, men på vägen till ett hälsosammare liv kan det säkerligen fungera som ett stöd i vardagen, på det sättet fyller väl denna blogg en funktion. Vi syns på stranden!

 8. Till Daniel :
  Du har uppenbarligen inte läst vår blogg tidigare och missat vårt budskap 🙂
  Vi anser inte att övervikt automatiskt innebär sämre hälsa – vi rör oss, äter bra mat och mår bra. Vad som är än viktigare är att vi trovs med oss själva och det gör att vi mår bra. Vi predikar inte att alla ska vara överviktiga för att vara fina, vad vi vill är att alla ska acceptera sig själva och sluta banta eller försöka förändra sig för andras skull.

  Återigen, övervikt innebär inte att man inte kan få barn, övervikt innebär inte att man kommer att dö i förtid. Som överviktig tjej som äter bra, tränar flera dagar i veckan och dessutom är ute med min hund på dagliga promenader så lever jag nog mycket nyttigare än många smala människor i dagens samhälle som röker, tror att de kan äta vad som helst bara för att de är smala eller som späker sig hela tiden för att gå ner ännu mer i vikt eller av rädsla för att gå upp ett gram.

  Hellre överviktig och glad än smal och utseendefixerad 🙂

 9. Människokroppen är gjord för att vara stark, smidig och spänstig. Det är inget fel med att vara överviktig, dock så är det ingen förvåning att alla strävar efter att vara det förstnämnda.

 10. Marcus – Så du tror inte att man kan vara stark som överviktig då? ja det var ju en underlig syn på saken och jag orkar faktiskt inte gå in på någon längre debatt med dig men jag kan säga att jag håller absolut inte med dig i det du säger. Smal är inte lika med stark och överviktig lika med svag, det är rena rappakaljan 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s