Intim intervju, varför rätt bh är så viktigt – Tjockisbloggen.se

Vi har tagit oss till underbara Eleonora på Eleonora Laura här i Luleå för att prata om vikten av att ha rätt bh. Hon har drivit denna butik i 15 år, 11 år i den lokal som hon har nu. Butiken har ända upp till JJ-kupa, men kan även ta in upp till K-kupa på bh.

Eleonora har varit till stor hjälp för oss båda i jakten på rätt storlek och passform när det gäller bh, så vi ansåg att det var helt rätt person att vända sig till för detta ämne.

Hon förklarar att något av det viktigaste är att ta sig till en bra butik som är specialiserad, just för att få rätt hjälp när det gäller storlekar. Det är skillnad på att beställa på internet och att faktiskt hålla i bh:n, prova den och få hjälp att placera allting på rätt plats, säger hon med ett leende.

Som småföretagare menar hon att det inte är så roligt när människor använder hennes kunskap enbart för att få rätt storlek, men utan att handla och sedan köper bh på andra ställen (t.ex. internet) men att hon numera inte bryr sig så mycket. Men vi håller absolut med henne, vi gynnar helst företag på orten och tycker att det är viktigt. Dessutom så får man otroligt bra service och hjälp av den underbara personalen och det är värt otroligt mycket.

Anledningen till att det dessutom är bäst att prova ut i butik är för att storlek kan variera mellan märken och modeller, en mjukare kupa kan man kanske ha i en mindre storlek och en stel kan behöva inhandlas i en storlek större. Eleonora förtydligar detta med ett exempel, hon har en kund som kommer in med längre mellanrum. Denna kvinna köper runt tio olika behåar per gång och det är inte sällan fyra olika storlekar på dem hon får med sig hem.

Eleonora är mycket tydlig och förklarar genom att visa på en bh vilka fel som många gör när det handlar om storlekar. Det vanligaste felet är att enbart gå efter kupan och då ta en mycket större omkrets än man egentligen ska ha för att få kupan nog stor.

Detta är något som hon ser mycket av då hon hjälpt kvinnor hitta rätt storlek och de inte vet vilken storlek det är på den bh de provat. Om de burit exempelvis en 85B innan och helt plötsligt får veta att den de nu har på sig är en 70DD så är det sällan bandstorleken de reagerar på, utan snarare ”jag har då aldrig varit en DD”.

Hon förtydligar att brösten förändras genom hela livet och att fastna i storlekstänket ”jag har alltid haft..” blir lätt fel. Var öppen och flexibel och lita på personalens kunskap, bara för att du alltid burit en viss storlek så innebär det inte att det stämmer. Hon ser ledsen ut när hon beskriver att det finns de kunder som provar en bh och den sitter perfekt, men de köper den inte för att det inte är den storlek de är vana vid.

Just när det gäller större byst så är rätt bh av största vikt. Hon förklarar skillnaden det kan göra på hållning, kropp och humör att få på sig en bh som sitter korrekt. När en kund med tung byst i en felaktig bh får på sig en som sitter som den ska, då sträcker kunden oftast på sig och ser stolt ut, till skillnad från innan då ryggen var böjd och det saknades stolthet i hållningen.

Hon förklarar att med fel omkrets särskilt på en större byst så kan man lika gärna vara utan bh, eftersom stödet ska sitta i bandet. När axelbanden får ta stödet, då faller bysten neråt och man får en belastning på nacke och rygg som man skulle kunna slippa. Axelbanden skär in i axlarna och man blir krumryggig och får lätt värk.

Ett annat problem som många har med just axelbanden är att man har sluttande axlar och att banden halkar ner, detta åtgärdar man lättast med en mindre omkrets, för problemet beror oftast på för stor bandvidd. Med större bandvidd så sitter axelbanden längre isär, och då behöver man få banden länge in, vilket rätt omkrets kan ordna. När man hittar rätt bh, då vet man. Den sitter bekvämt, skaver inte, det känns helt enkelt inte så mycket att man har den på sig utan den är där och gör sitt jobb.

Något som kan vara ett problem som storbystad kvinna, det är motion. Det är svårt att hitta den perfekta sportbhn, många plågar sig med en felaktig som gör att brösten inte hålls på plats och man får ont. Eleonora berättar att de snart ska få in en ny serie sportbhs som är vetenskapligt utformade i Belgien. Forskarna har tagit reda på hur bysten rör sig naturligt vid olika aktiviteter genom att låta kvinnor med olika slags byst utföra dessa aktiviteter med bar överkropp. Detta har sedan överförts till att utveckla bhs som är specifikt anpassade till olika sporter. Denna serie kommer snart att vara på prov i ett fåtal svenska butiker.

Med rätt bh så sitter för övrigt kläderna betydligt bättre och det kan vi båda hålla med om. De flesta kvinnor vill känna sig feminina och vackra, men när underkläderna inte känns bekväma, skär in och inte ger stöd, då är det svårt att känna den där kvinnligheten.

Hon skiner upp när hon berättar om kunder som strålat och gråtit glädjetårar när de står i provrummet och talar om hur vackra de känner sig, de som inte trodde de kunde vara fina. Eleonora beskriver det som att hon lever sig in i ”sina” bröst, dvs. hon blir lika lycklig som kunden blir när denne hittar rätt bh.

När det gäller att få känna sig kvinnlig så berättar Eleonora att hon har en lång bakgrund inom vården och därför idag även har som specialitet att hjälpa kvinnor som drabbats av bröstcancer att prova ut proteser. Hon känner att det är viktigt att dessa kvinnor får känna sig vackra och feminina igen, då många tappar en stor del av självkänslan efter operationen.

Här tar hon en paus och säger sedan att det gäller att se det vackra i det lilla. Ett ärr kan vara oerhört vackert och hon berättar det gärna för dessa kunder. Hon förklarar att det viktigaste för henne, det är att vara ärlig mot kunden och att vilken kvinna det än rör sig om så ska hon känna att hon har fått hjälp och blivit lyssnad på när hon går därifrån.

Eleonora är tydlig med att alla bröst ser olika ut och ingenting är underligt. De flesta kvinnor har även olika stora bröst, det ena är alltså större än det andra. Inget är alltså fel, utan hon menar att det gäller bara att hitta den modell på bh som passar varje person bäst. Vissa har t.ex. en grund men bred byst och då krävs en större kupa för att få in all bröstvävnad i kupan, för en bygel som är för liten är fel och dessutom obekväm.

Hon menar att få saker är vackrare än en kvinna som känner sig bekväm och trivs, där inget skaver in och allt sitter bra. Rejäla trosor som håller allt på rätt ställe istället för ett par små string och en rejäl och vacker bh på en fylligare byst är något som är oerhört vackert och vi är absolut beredda att hålla med henne. Hon berättar att vissa modeller av bhs finns i mindre storlekar, men att hon inte tar in dem, då de inte gör sig rättvisa på en mindre byst, varken för kvinnan som bär den eller bhn.

Eleonora är verkligen en människa som kan läsa andra och har ett öga för vad som ser bra ut, vi kan rekommendera de som har möjlighet att ta sig förbi butiken och prova, ni kanske får en helt annan storlek än ni trodde. Att få en bh utprovad på en riktig butik, det är värt det och är det något som man verkligen ska lägga pengar på och inte snåla, då är det välsittande underkläder, främst bhs.

Direkt man kommer till butiken så möts man av värme och respekt, något som är väldigt viktigt för Eleonora och hennes personal. Alla ska känna sig välkomna och väl omhändertagna. Det är ju ganska intimt att jobba med underkläder, eftersom man hjälper kvinnor att prova ut en bh och då ofta hjälper till att lägga bröstet på plats i kupan så är respekt och ärlighet det absolut viktigaste säger Eleonora. Jag säljer inte en bh som jag inte tycker sitter bra, det är inte rätt mot kunden.

De har underbart vackra provrum i butiken

Så vi kan sammanfatta detta med att vi absolut rekommenderar alla som har möjlighet att söka sig till underklädesbutiken Eleonora Laura på Storgatan 48 i Luleå, telefonnr 0920-15858.

.

Vi måste även tipsa om Eleonoras underbart duktiga dotter som är fotograf och har hemsidan Photo by Maria

2 tankar på “Intim intervju, varför rätt bh är så viktigt – Tjockisbloggen.se

 1. Hejsan!
  Besök gärna ******** där det finns både blogg och webb shop, driver min butik i ********.
  Där jag säljer underkläder med mycket brett storlekssortiment, från AA-K kupa, 60-120.
  I alla konstens färger, mönster och former.
  Alla har rätt till perfekt sittande underkläder oavsett form och storlek!

  Kram
  Anna

 2. Anna – Eftersom din kommentar var ett rent reklaminlägg så har vi editerat den. Vi tycker det är jättebra att det finns butiker som säljer även större storlekar på bh men vi rekommenderar alltid att man provar ut bh i butik och inte handlar på internet.
  Vi tillåter inte kommentarer med reklam, däremot får du gärna kontakta oss via mail om du är intresserad av ett samarbete med Tjockisbloggen.
  / Mvh Sarah, Hanna och Martina

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s