Se människan, inte storleken – Tjockisbloggen.se

Hur kommer det sig att vi människor är så besatta av att kategorisera andra människor? Varför ligger de flesta värderingar i hur folk klär sig, hur man ser ut och hurdan kropp man har?

Man värderar folk efter hur välvårdade och välklädda dem är, man värderar människor som är överviktiga lägre än normalviktiga människor för många anser att överviktiga människor har sämre karaktär och är dåliga människor.

Varför ska allt sättas in i olika fack och få en stämpel? Vi vill t ex inte vara i ett fack för överviktiga, karaktärslösa kvinnor mellan 25 och 35 år – vi vill inte tillhöra en kategori utan bli sedd som egna individer, och det tror vi att de allra flesta av oss vill, oavsett storlek.

Många tror att vi med den här bloggen försöker uppmuntra människor till fetma, men så är det inte.. Vi har sagt det så många gånger nu men det kan aldrig sägas för ofta :

Vad vi vill är att det ska vara socialt accepterat att vara överviktig, vi vill inte bli kategoriserade som sämre människor, vi vill inte bli hånade eller få höra att vi borde betala fett-skatt.

Faktum är att det är så mycket mer socialt accepterat att vara för smal än att vara för stor, smala människor får också kommentarer från andra det är vi medvetna om men ni kategoriseras inte som sämre människor, ni får inte höra att ni borde betala mer skatt än normalviktiga, ni får inte speciella avdelningar (med tält) i klädaffärerna tillägnade er (och nej det är inte roligt för där finns aldrig snygga kläder med former).

Vi är emot att människor diskrimineras oavsett det gäller ras, religion, storlek, vikt, hudfärg, ögonfärg, hårfärg, politiska åsikter etc i all oändlighet. Vi tycker inte det är rätt att värdera människor utifrån deras storlek, vikt och utseende, det finns så mycket mer att se hos varje individ än just de sakerna och samma sak när det gäller religion, sexuell läggning och hudfärg.

Att smala människor är vackra, att det är så man ska se ut för att accepteras matas vi med dagligen via media (tv, reklam, butiker etc) så det är inte underligt att dagens ungdomar lider av fettpanik, fettfobi, utseendefixering, ätstörningar osv.

Vi vill att alla människor ska accepteras som de är, nästa gång du ser en överviktig person – istället för att tänka hur dålig karaktär den personen måste ha, försök se människan istället för storleken. Placera oss inte i ett fack, se oss som individer precis som alla andra.. Vi råkar bara vara lite mer.

Vi som bloggar här är tre väldigt olika personer i allt från storlek 40 till 46 men ingen av oss är mer eller mindre värd utifrån vår storlek. Istället så är vi alla lika bra och det är bara roligt att vi är så olika för det gör ju att vi får en bättre spridning på vårt budskap och det vi försöker nå ut till våra läsare med.

Vare sig man är tjock, smal eller vit eller svart så är man i grund och botten en människa lika mycket värd som vem som helst.

/ Sarah, Hanna och Jaana Tjockisbloggen.se

Annonser

4 thoughts on “Se människan, inte storleken – Tjockisbloggen.se

 1. Så vansinnigt bra skrivet. Tänk om folk lade mer tid till att se insidan än utsidan. Utsidan säger ju trots allt egentligen ingenting om hur man är som människa. Det är ju inte så att bara för att man är smal så är man automatiskt en bra människa och en tjock automatiskt en dålig. Nej hur man är som människa har ju inget med kroppsstorleken att göra. Inte med hudfärg, religion osv eller. Men tyvärr lever vi i en värld där folk verkar tycka att det är så.

  Och den sista meningen i inlägget är något som alla skulle ta till sig tycker jag.

  Sen måste jag bara säga att jag tycker den här bloggen är helt toppen. Många bra och tänkvärda inlägg. Har läst den i ungefär ett år nu tror jag. Och jag kommer absolut att fortsätta med det.

 2. Alexandra – Vi blev alla jätteglada för din kommentar! Det är sånt som gör att vi tycker det är roligt det vi gör och att vi orkar fortsätta 🙂

 3. Hittade den här bloggen nu. Spännande. Och bra skrivet.

  Men det här med att dela in i fack. Vi har ju en hjärna allihop som älskar att hitta mönster, att förenkla, just passa in saker i fack. Det är ju så vi fungerar vi människor. Egentligen har vi ju en enastående förmåga att utifrån väldigt lite information bilda oss en uppfattning och ta beslut. På gott och ont givetvis. Problemet är nog inte det, utan att vi är så indoktrinerade med bilder av hur överviktiga ÄR från allsköns teve och gud vet allt, att vi dessvärre, närmast omedvetet, passar in överviktiga vi möter – i alla fall vid första mötet – i det facket, med allt vad det innebär. Jag vet inte, men det känns som om det är den förledande bilden som vi behöver få bort, så att den fackindelning vi självklart ändå kommer att göra baseras på andra saker.

  Spännande, som sagt. Vill läsa mer.

 4. Läste er artikel i dag.
  Jag är själv Kort & överviktig & har en syster som är medel lång & jätte smal.Jag får nog säga att jag inte riktigt håller med om att underviktiga personer inte får höra negativa/nedsättande komentarer om sitt utseende.Har man som min syster storlek 32 får man ofta höra saker som att man ser sjuk ut,benhög mm.Man ”räknas” av många som mindre vetande & dum som har försatt sej i en situation som gjort en sjuk mm.Problemet för min syster är istället att hon måste äta minst 2 jätte portioner med mat vid varje mål för att hålla sin vikt som hon har.Hon är sådan av naturen,precis som jag som är tjock,lycklig & underbar ska alla människor ha rätten att vara nöjda med sej själva.
  Japp kläder i större storlekar är as tråkiga många gånger,men det är väl företagens sätt att hjälpa oss att fatta att vi inte är ok som vi är känns det som ibland.Bli smal & få snygga kläder så du blir någon att räkna med.Är man som jag också kort & tjock ska man tydligen gå naken för alla som är tjocka är ju inte långa.Byxor kan man lägga upp men när det sitter illa på överkroppen kan man ju inte lägga upp bara.Man måste ju sy om hela plagget för att det inte ska se tok illa ut,men jag har valt att halv bojkotta försäljarne & sy en del själv eftersom jag tycker är viktigt att kläder sitter bra oavsett storlek.
  Min syster som är i str 32 har precis som jag problem med att hitta kläder som funkar,barnavdelningen har ju inte så mycket kläder för en vuxen kvinna.Överdelar går bra att hitta på vanlig avdelning men sen e de klart att det är stort då storlekarna bara räcker till str34 för henne.Men Underdelar är SVÅRT att hitta när man är jätte smal & svankryggad.Men som ni sa ska alla olika respekteras:).Tack för en trevlig blogg:).Nettan

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s