Färg och glitter on a bad day – Tjockisbloggen.se

Av förklarliga skäl så är inte energin på topp just nu, dels för det jag skrev om tidigare (men nu är det äntligen tyst) och dels för att det är så jäkla mörkt och trist ute.

Idag har det varit lite kallt om nästippen… Tror jag ska skaffa en sån där röd clownnäsa, hur ska man annars kunna värma den där utstickaren? Allt annat kan man ju klä på men inte den minsann. Den som dessutom blir snyggt knallröd när man sen kommer inomhus.

Har varit en sväng på stan idag och fixat lite ärenden men mest bara fördrivit tid och strosat runt. Shoppade absolut ingenting för det finns ingenting som jag behöver just nu och sen är både lusten och energin på minusnivå för tillfället…

Får väl se imorrn när jag först ska med David på stan och senare på eftermiddan med Jaana, har fortfarande tillgodo kvar på H&M plus att jag ska reklamera en grej på Lindex så det blir väl tillgodo där också. Fattar inte vart alla mina kvitton har tagit vägen? Jag är ju benhård med att spara alla kvitton i ett speciellt kuvert men ibland så är det som att de pyser upp i rök.

Kvällen har jag tänkt tillbringa i soffan/badkaret med en riktigt bra bok jag håller på med just nu, eller framför datorn surrandes med folk på msn och kanske blir det nån film också. Nu ska jag iaf ta och fixa mig lite middag, är skitdålig på att äta när älskling jobbar men nu ska jag försöka bli bättre på det.

Dagens jag, gör som Hanna brukar säga… Dåliga dagar kräver färg (helst rosa enligt Hanna, men för mig fick det duga med lila) och glitter 🙂

Svart kofta med pälskrage, Vintage Stories. Klänning H&M Divided. Strumpbyxor Åhlens. Skinnkängor second hand.

/ Sarah

Annonser

6 thoughts on “Färg och glitter on a bad day – Tjockisbloggen.se

 1. Hej tjockisbloggen!

  Till att börja med vill vi säga att hälsa är ett intresseområde för oss som blivande folkhälsovetare. Ni verkar ha en öppen inställning och en vilja att diskutera begreppet hälsa. Ni har en stor blogg och har en genomslagskraft i det ni skriver och ni har blivit förebilder för människor i sverige.

  Övervikt, som ni inte ser som ett hälsoproblem, kan få konsekvenser samhällsekonomiskt. Övervikt ökar risken för flera sjukdomar (exempelvis hjärt-kärl) vilket innebär en stor kostnad för samhället.

  Det vi är nyfikna över är hur ni ser på individansvaret gentemot samhället?

  //Hunden i Påsen

 2. HiP: Vi har aldrig sagt att övervikt INTE kan vara ett hälsoproblem. Det vi har sagt är att det inte automatiskt måste leda till hälsoproblem. Tvärtom så uppmuntrar vi ofta hälsa oavsett storlek. Vi menar att alla mår mycket bättre av att röra på sig och äta bra mat. Hälsoproblem kan vem som helst med dåliga vanor/ohälsosam livsstil dra på sig, oavsett vilken storlek de har.

  Vi funderar varför vi som överviktiga ska ha ett större ansvar än normalviktiga människor? Vi ställer inte samma fråga till alkoholister, narkomaner, rökare, o.s.v som också kan ha stora negativa hälsoeffekter och alltså kosta sjukvården pengar. Därför att vi har en sjukvård öppen för alla, den utesluter inte även om man själv har varit en av orsakerna till hälsoproblemen. Vi vill att det ska fortsätta vara så.

  Ansvaret för sin hälsa ligger på individen, och vi försöker att förespråka att ta hand om den kropp man har på bästa sätt. Hälsa sitter i den livsstil man har i grund och botten, bara för att man är smal behöver man inte vara hälsosam och må bra, precis som någon som är kraftigare inte automatiskt mår dåligt och är ohälsosam.

 3. Till att börja med så tycker inte vi heller att överviktiga har större ansvar än exempelvis rökare. Även om inte ni ifrågasätter rökare så gör vi det. Både ur ett individ- och samhällsperspektiv.

  Vi förstår inte helt vad ni säger.
  Ni vill att sjukvården ska ta hand om alla? Men att ansvaret för hälsan ligger på individen? Det går inte ihop för oss.

  En spekulation från vår sida är att:
  Om vård för livsstilsrelaterad ohälsa skulle bekostas av vårdtagaren själv tror vi att den andelen av ohälsa skulle vara avsevärt lägre. Vad tror ni?

  MVH HiP

 4. Det vi menar med eget ansvar är grundansvaret, att leva ett så bra liv man kan när det kommer till hälsa. Återigen, äta en balanserad bra kost och träna, oavsett om det man är en storlek 34 eller en storlek 48. Men om man sen får problem med hälsan så har vi ett socialt skyddsnät och det är allas rättighet att få hjälp av sjukvården. Vi ser inga problem med detta.

  Eran tanke om att livsstilsrelaterade sjukdomar skulle bekostas av individen själv, hur skulle det egentligen fungera. Om Kalle, smal men lever på skräpmat och läsk kommer in med en hjärtinfarkt, vem ska bedöma om det är livsstilsrelaterat? Eller gäller det bara om någon som är överviktig och kommer in med hjärtinfarkt som det ska klassas som livsstilsrelaterat? Är akutsjukvården inte stressad nog idag, skulle de då avgöra först vilka som måste betala sin sjukvård själv och vilka som ska få den vanliga hjälpen? Om Ulla får lungcancer för att hennes sambo har rökt inne i alla år och hon drabbats av röken, är det då hennes ansvar att bekosta det, hon har ju faktiskt valt att leva med detta fast hon vet riskerna med andrahandsrökning? Det skulle omöjligt fungera med ett sådant system, så vi tänker inte spekulera i vad som skulle hända.

  För att sammanfatta, alla har ansvar att ta så bra hand om som möjligt, men om man blir sjuk har man rätt att få hjälp.

  /Hanna

 5. Hejhej 🙂

  Ert ställningstagande är noterat, men för diskussionens skull:

  Det vi undrade över var om ni trodde ohälsan skulle minska om vårdtagaren betalad kostnaderna själv.

  Ponera att det finns en objektiv bedömare som i varje enskilt fall med 100 procent säkerhet bedömer korrekt i om ohälsan är livsstilsrelaterad. Då vet vårdtagaren att sanningen kommer att komma fram oavsett utfall, det vill säga livsstilsrelaterad ohälsa eller ej.

  Tror ni ohälsan skulle öka eller minska?

  Vänliga hälsningar, HiP

 6. Vi känner att för oss så är detta inte en relevant diskussion. Vi har aldrig förespråkat någon slags ohälsa utan snarare tvärtom, health at every size. Vi anser att sjukvård ska vara för alla oavsett vad deras ohälsa beror på och har inte för avsikt att ta ställning på det sätt ni avser, vi har klargjort vår åsikt i frågan.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s