Allt för lättillgängliga bantningspiller – Tjockisbloggen.se

En av de lokala tidningarna har gjort en undersökning hur lätt det var för en underårig och fullt normalviktig tonåring att få tag på receptfria läkemedel för viktnedgång på apoteket. Nu har jag missat hela reklamkampanjen som jag förstått pågått i Sverige för denna medicin, Alli. Har sett några annonser vid apoteken här, men inget större. Har förstått att kampanjen i Sverige bland annat är i form av tv-reklam. Det är säkert lätt för ungdomar, för alla, att tro att det finns en lätt väg till viktnedgång genom bantningspiller.

Men självklart är det ingen lätt väg, och det enda vi anser är den lämpliga vägen, om man nu vill gå ner i vikt, är genom bra kost och motion. Piller är ingen genväg, nu är detta en av de mildare varianterna då den är laglig, men tyvärr finns det en enorm marknad för starkare och betydligt farligare piller. Piller som i värsta fall faktiskt kan orsaka allvarliga hälsoproblem och död. Det är en lek på liv och död att ta sådana preparat, för vad du får har du ingen aning om.

Men bara för att denna medicin är receptfri så är den inte fri från biverkningar. Och det är inte milda biverkningar. Följande fakta fanns att läsa i artikeln:

”Alli används för viktminskning hos vuxna 18 år och äldre, som är överviktiga och har ett BMI (body mass index) på 28 eller mer. Alli ska användas tillsammans med en kalorireducerad, fettsnål kost.

Det aktiva innehållsämnet i Alli är utformat så att det riktar in sig på fettet i matsmältningssystemet. Det hindrar omkring en fjärdedel av fettet i en måltid från att tas upp av kroppen. Detta fett försvinner ut ur kroppen med avföringen.

Om du har diabetes ska du inte använda Alli.

Några allvarliga biverkningar: allvarliga andningssvårigheter, snabb puls, kollaps, hepatit, plötslig avföring, blödning från ändtarmen och klåda.

Så det är absolut inte ofarligt att ta denna form av medicin. Att det dessutom inte görs någon kontroll vilka som köper den i många fall är skrämmande. Normalviktiga tonåringar har absolut inget behov av bantningsmedel och OM det nu ska säljas så öka kontrollen. Om det rekomenderas för 18 år och äldre så finns det en orsak till det, det är inget att leka med. All heder åt apoteket i Smedjan som ifrågasatte att testpiloten skulle köpa preparatet!

Vad ska man däremot säga om chefen för apotek Lejonen som säger: ”Vår riktlinje är att de som använder Alli ska ha ett BMI på 28. Om användaren inte är arton år så är det inte vår sak. Informationen ska ske redan på golvet där man ska se köparens BMI och ålder. Man får köpa Alli om man är minderårig, men inte använda det om man är under arton.” Självklart finns det ungdomar som kommer att använda det om ni säljer det åt dem, ingen information i världen kan hindra det. Precis som det faktiskt visar sig om man läser en artikel som är länkad till den först nämnda.

Där pratar de med en minderårig tjej som har köpt detta preparat i hopp att gå ner mer i vikt fast hon redan är en strl S. ”Jag skulle ha fortsatt med bantningspillrena om det inte vore för magproblemen. Jag har storleken small men känner mig ändå gigantisk i den här världen, och nöjd vet jag inte om jag egentligen kan bli … Jag försöker bara passa in det här ytliga samhället. De smala tjejerna på tv ler ju alltid.” Det är av den här orsaken jag önskar det vore strängare kontroll på den här formen av preparat, det behövs ingen närmare förklaring.

Det här är också orsaken att självförtroende och självkänsla borde vara en obligatorisk kurs i skolan redan från första klass. Jag är övertygad att det skulle kunna påverka mer positivt än vi vågar ana. Någon skola som antar utmaningen?

/Hanna

Annonser

One thought on “Allt för lättillgängliga bantningspiller – Tjockisbloggen.se

  1. Har testat Alli men slutade, för biverkningarna var ju inte att leka med. Var jättedålig i 2,5 dygn efter jag tagit den sista tabletten!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s