Någon som kan hyreslagar? – Tjockisbloggen.se

Här kommer det långa inlägget jag började på i mitt tidigare inlägg idag, men som jag insåg lika gärna kunde få bli ett eget.

Har återigen pratat med personer på hyreskontoret angående problemen vi har med en granne som beter sig väldigt illa… Det har gått så långt att vi hotats till livet och fått höra att personen ska se till att vi försvinner, ska minsann sätta eld på lägenheten, ha ihjäl hunden våran osv.

Vad gör hyresvärden? Ja de säger att de gjort allt de kan, vilket är att kontakta socialtjänsten och psykiatrin, men det tycks ju inte hjälpa för senast igår var det livat och vi blev kallade både det ena och det tredje av personen ifråga (och det var inga trevliga saker).

Men när jag nu sitter och läser om hyreslagar och vad som gäller störningar på Hyresgästföreningens hemsida kan man bland annat läsa följande :

Jag har kopierat nedanstående stycken från denna sida

Störningar i boendet
Det finns regler i Hyreslagen om att man som hyresgäst inte får utsätta sina grannar för störningar som kan vara skadliga för de boendes hälsa eller försämra deras bostadsmiljö.

Särskilt allvarliga störningar
Hyresvärden kan säga upp hyresavtalet omedelbart i vissa fall. Det gäller när störningarna är särskilt allvarliga eller omfattande. Dit räknas bland annat allvarlig brottslighet i samband med boende, hot mot granne eller hyresvärd. Även störningar i samband med omfattande drogmissbruk eller psykisk sjukdom räknas som särskilt allvarliga.

Det innebär att hyresvärden varken behöver ge hyresgästen tillsägelse eller underrätta socialnämnden före uppsägning. Däremot ska en kopia av uppsägningen skickas till socialnämnden när det gäller en bostadslägenhet. Regeln om uppsägning med omedelbar verkan gäller även för hyresgäst i lokal som utsätter de boende för särskilt allvarliga störningar.

Ovanstående är alltså kopierat från Hyresgästföreningens hemsida och handlar om hyreslagen. Det som jag har markerat med kursiv stil är det som är aktuellt i vårt fall.

Den här personen har alltså hotat oss till livet, handgripligen gett sig på vår hund genom att kasta saker på honom, trakasserat oss genom att förfölja oss inne på affären och skrika åt oss, gett sig på bekanta till oss och skrämt dem med att inte prata med oss ”för annars..”.

Och det jag skrivit nu är endast en liten del av allt som hänt, personen ifråga är polisanmäld men tyvärr så finns det inga resurser och vi fick veta att det här ärendet hamnar längst ner i högen.

Jag skulle verkligen kalla detta allvarliga störningar och imorgon är det jag som skriver ut några sidor från internet och knatar upp på hyresvärdens kontor och dänger i bordet för nu får det vara nog.

Ska man vara rädd i sitt eget hem? Rädd för att gå ut? Rädd för att lämna hunden ensam hemma?

Det här fungerar inte längre och inte farao ska vi flytta! Vi flyttade ju nyss hit och trivs jättebra med övriga grannar, men tyvärr så är det en sjuk människa som tillåts regera och leva fan och förstöra för andra.

Dessutom är området fint, vi trivs och har nära till stan och till affär… Vi har nyss hämtat ut tapeter och ska tapetsera om hela lägenheten efter storhelgerna när vi kan få hjälp av släktingar som är bra på det där tapethängandet. Plus att vi vägrar låta den där *censur* vinna det här, vi har inte gjort nåt fel och vi kommer inte att ge oss, vi vet ju att vi har andra grannar med oss på vår sida.

/ Sarah

Annonser

5 thoughts on “Någon som kan hyreslagar? – Tjockisbloggen.se

  1. Det är ju så allvarliga hotelser att hyresvärden har all anledning att säga upp avtalet. Det är konstigt att dem inte har gjort det. Egentligen borde ni kanske gå till polisen och anmäla honom men då behövs det kanske bevis. Ta en MP3-spelare och ta era samtal på band. Det kanske inte är tillåtet att göra det i smyg men jag tycker att hans hotelser är så pass alvarliga att det är värd att ta risken. Ni kan ju då först spela upp bandet till hyresvärden och visa samtidigt upp det du har kopierat från Hyresgästföreningens hemsida. Om detta inte hjälper heller, då är väl nästa steget raka vägen till polisen.

  2. Gå ihop med grannarna?

    Vet att det krävs extremt mycket för att få någon vräkt t.ex. Men hyresgästföreningen borde kunna hjälpa om du är medlem där, eller någon granne? Kolla runt!!

  3. Emma och Maire – Ja det är ju ganska allvarliga grejer det handlar om tyvärr. För att få råd av HGF måste man vara medlem och tyvärr så är vi inte det… Har dock en mamma som också jobbar med hyreslägenheter så har fått en del bra råd av henne. Så vi får se vart det här leder, men jag vet att vi har grannarnas stöd men tyvärr så är det ju så att ingen vågar gå emot den här personen av rädsla för hämnd.
    / Sarah

  4. Men om någon granne är medlem hos HGF så måste ju den personen kunna be dem om råd i alla fall. Sen kan väl ni agera ändå kanske. Eller så blir ni medlemmar!

  5. Emma – Kan säga att igår så trappades allting upp och blev ännu värre, nu handlar det alltså om fysiskt våld! Polisanmälan är gjord igår igen och vi försöker pressa hyresvärd, socialtjänsten och psykiatrin att göra något åt den här sjuka människan som är farlig för andra. Dessutom har vi krävt att hyresvärden ska ordna fram en ny bättre lägenhet med samma hyra plus att de ska ordna och bekosta vår flytt om de inte löser det här problemet omgående, jag är livrädd för den här människan, att vara ensam hemma är inte roligt alls för jag vågar knappt ut med hunden längre.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s