När hat leder till döden – Tjockisbloggen

Detta är ett inlägg jag skrev den 26  November förra året, men då det är ett så pass viktigt ämne så förtjänar det att nämnas igen.

Jag satt och surfade på Youtube och denna film dök upp. Jag kände att jag ville skicka den vidare till er. Vi säger alltid att alla ska få vara och se ut som de vill, tyvärr ser inte alla människor det så. Det finns människor som inte tvekar att skada andra bara för att de är annorlunda. Det är något man kan se på skolor dagligen, i samhället, i form av mobbing, blickar och kränkande kommentarer. Ibland går det längre än så, och det är vad som hände i detta fallet.

Den 11 augusti 2007 var brittiska Sophie Lancaster ute med sin pojkvän. De var båda goth, de klädde sig och sminkade sig annorlunda mot vad normen säger. De var på inget sätt dåliga människor, de gjorde inget något ont, de var bara ett vanligt par som var ute och gick. De råkade ut för ett gäng som inte tolererade hur de såg ut, de blev misshandlade och sparkade. Sophie överlevde inte, hon hamnade i koma och dog 13 dagar senare. Hon försökte skydda sin pojkvän, han överlevde, hon räddade hans liv. Det enda hon hade gjort var att vara annorlunda och dessa människor såg det som en orsak att misshandla henne till döds. De som mördade henne dömdes, de var mellan 15 och 17 år gamla, så unga och så fyllda med hat. Hat, bara för att någon var annorlunda.

Hennes familj har startad en fond och denna film är en ögonöppnare. Den 26 november 2009 skulle Sophie fyllt 23 år.  Det är därför denna film släpptes just den dagen, jag kan rekommendera alla att se den.

Vi måste alla bli bättre på att visa att det inte är ok att kränka andra människor bara för att de inte följer en norm, det går att säga att barn retas, att det är naturligt att reagera på det som är annorlunda. Men att låta det passera, att vara tyst, det kommer inte påverka någon att tänka om. Det kommer inte ge Sophie och andra som misshandlats till döds för att de inte tillhör en norm, livet tillbaks. Ser du att något är fel, någon blir mobbad, eller att någon blir misshandlad, stå inte tyst och titta på. Gör något! Tro aldrig att du inte kan påverka…

/Hanna

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s