Vikthets, oavsett storlek, är fel – Tjockisbloggen.se

Vi snubblade över ett blogginlägg som inspirerade detta inlägg. Regelbundet googlar vi oss runt för att hitta nya artiklar, blogginlägg och annat som inspirerar oss till något visst ämne. Vi vill även uppmuntra er att om ni hittar nåt som ni tycker vi ska skriva om, skicka en länk i mail eller i kommentarsfältet.

Hur som helst, nu ska vi prata vikthets och att det inte bara gäller när det kommer till att banta. Det finns den omvända vikthetsen också, den att man ska inte vara för smal för det ska inte kvinnor vara. Nu har ju jag av naturliga skäl aldrig råkat ut för denna själv, som ni kanske kan förstå (det närmaste jag kommer är väl vedermödan att vara en inbetweenie i fat acceptence världen). Men jag kan tala utifrån vad vänner upplevt, och det som går att läsa på nätet varje dag i forum, bloggar och så vidare.

Först har vi den vikthetsen som vi ofta talar om här. Den som handlar om att passa in i idealet att vara smal och vältränad för att vara lyckad. Artikel på artikel om bantning, slankande kläder och de senaste metoderna för att tappa kilon. Ni vet vad jag menar, den man numera mest gäspar trött åt och bläddrar vidare, för man har redan läst det gång på gång under livet. Men likväl, en jobbig vikthets att ha in your face varje dag, eftersom man ständigt får veta att man inte passar in och duger.

Har man inte självkänsla att se förbi skiten, självklart känns det och pressen att gå ner i vikt växer sig större. Men, hur många vet ni som gått ner i vikt för att andra pressar dem och pikar dem? ”Men jag säger bara sanningen, de som är tjockisar behöver sådan motivation för att banta”. Att höra att man är tjock, verkligen borde banta, ”ska du verkligen äta det där”, att man är äcklig eller dum som inte förstår hur farligt det är att vara så tjock, är inte direkt motiverande. Snarare tvärtom, nedtryckande och man ser sig själv som ett misslyckande. Been there, done that en gång i tiden, det är absolut inte roligt. Tack vare en stor hälsosam portion självkänsla kan jag bortse från sådant sedan några år tillbaks tack och lov.

Men sedan har vi den andra sidan av vikthets, som faktiskt, vi anser är precis lika illa. Den där man talar nedsättande kring de som är smala genom att säga att det inte är fint, att kvinnor ska ha former och inte se ut som pojkar. ”Hon är äckligt smal”, vadå äckligt? ”Riktiga kvinnor har kurvor!” Hur ska det kännas för de tjejer som råkar vara precis så smala av naturen, som inte kan göra något åt det? De som inte har kurvor utan är mer raka i kroppen, ska de inte få se sig som kvinnliga?

Eller att säga att de som är smala borde hem och äta, inte springa på gymmet, som i blogginlägget vi läste. Träning är väl lika viktigt oavsett om man är smal eller större, kroppen mår bra av det, det är bra att ha muskler och grundkondition. Sen ska man såklart äta också, vilket de flesta som är smala av naturen gör med god aptit. Det känns som att det blivit så lätt att blanda ihop väldigt smal, med ätstörning, vilket inte alls behöver ha med varann att göra. Att säga att kvinnor SKA ha former, är alltså vansinne, vi ska ingenting bara för att passa in i en mall.

Man är inte mindre kvinna bara för att man inte har runda höfter eller stora bröst. Slutar man då helt plötsligt vara kvinna om man drabbas av cancer och behöver ta bort sina bröst, eller måste ta bort sin livmoder av någon orsak. Självfallet inte, vi är alla lika mycket kvinna, vi ser alla olika ut och det är väl helt fantastiskt. Kvinna är något man ÄR, hur vi känner oss inuti, inte hur man ser ut! Låt aldrig någon övertyga dig att du är mindre kvinna, bara för att du inte uppfyller deras bild av hur en kvinna ska vara eller se ut!

Sen kan jag bli tokig på kommentarer av typen, ”men män vill ha kvinnor med former”. Sen när blev män en homogen massa som alla tycker samma sak? Har inte varje individ en egen talan, bara för att han råkar vara man. Vissa killar tycker det sexigaste som finns är kurvor i mängder, några gillar tjejer i glasögon, någon vill ha en tjej som är atletiskt byggd med muskler, en annan vill ha korta tjejer. Det finns lika många olika preferenser som det finns män. Inte har alla vi tjejer samma killsmak (tur är väl det, vore lätt jobbigt annars :-)), vi har alla olika typer som vi gillar.

I slutändan så tror jag personligen att när det väl kommer till relationer och kärlek, så är det det vi har inuti som betyder något, vem vi är som person. Inte hur stora bröst eller rumpa vi råkar ha, det bygger inte direkt ett hållbart förhållande :-). För att citera Shakespeare:

Love looks not with the eyes but with the mind

Så strunt i all slags vikthets, hur folk säger ni borde se ut, för det viktiga är hur ni mår och känner i er själva. Ni är inte mindre eller mer kvinna än någon annan för att ni ser ut på ett visst sätt. Ni är fantastiska och unika! Vi har alla bara en kropp, låt oss må bra i den som den är 🙂

/Hanna

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s