*host, host* och julklappstips – Tjockisbloggen.se

Jaha, så nu är det den tiden på året då alla blir sjuka till höger och vänster, och naturligtvis drabbades jag den här veckan. Jag är förkyld och har ont i halsen – dock mindre idag än igår, och ännu mindre än i tisdags då jag vaknade med vad som kändes som taggtråd i halsen – och dricker massor av varmt vatten med lite honung i, för det lindrar iallafall för stunden.

Men men, så är det. Jag hoppas bara att jag är någorlunda frisk på söndag när vi ska på Luciafika (nå ja, pre-Luciafika eftersom Lucia egentligen är på måndag) hos några kompisar och deras 2½-åriga dotter ska lussa för oss. Om hon inte blir blyg när det väl gäller förstås…

In other news: lördagen den 18/12 ska ni köpa NSD för då är jag med i NSD Helg och pratar om bokbloggande och ger boktips inför jul och nyår. Jag skriver nämligen en bokblogg också, och jobbar ju även som bibliotekarie så det är mycket böcker för min del…

Så, jag tänkte tipsa om några böcker (som finns i pocket, så blir det billigare – apropå Sarahs inlägg om rätten att fira jul) som är riktigt bra och säkert kan bli uppskattade julklappar till rätt person!

För storläsaren:

Utrensning av Sofi Oksanen

Utrensning handlar om den gamla estniska kvinnan Aliide som en dag hittar en okänd flicka på sin gårdsplan. Flickan, Zara, verkar ha kommit dit av en slump men har i själva verket fått Aliides namn och adress av sin mormor och kommer med ett speciellt uppdrag. Parallellt med historien om Zara och Aliide får läsaren följa Aliide som ung (under andra världskriget) och hennes olyckliga kärlek till Hans, mannen som Aliides syster Ingel är gift med.

För deckarälskaren:

Det blödande hjärtat av Andrew Taylor

Det blödande hjärtat är ett mellanting mellan en deckare och en spänningsroman som utspelar sig i London på 1930-talet. Lady Lydia Langstone lämnar sin make och flyttar in hos sin far, den nedgångne suputen kapten Ingleby-Lewis, på ett pensionat vid Bleeding Heart Square. Trots sin brist på erfarenhet lyckas hon få ett arbete på kontor och livet verkar ljusna. Men det är nånting skumt med en av de boende på pensionatet, Joseph Serridge, och det verkar som att han är den som sist sett husets ägare, miss Penhow, i livet.

Utan ett ord av Linwood Barclay

Utan ett ord är både en deckare och en thriller. En morgon när 14-åriga Cynthia vaknar är huset tomt – hennes familj har försvunnit spårlöst. 25 år senare deltar hon i ett tv-program som säger sig kunna hjälpa till med att lösa olösta fall. Hon vill desperat ta reda på vad som hände den där natten för 25 år sedan. När programmet sänts ringer telefonen. En röst säger att Cynthias familj förlåter henne. Betyder det att familjen är vid liv? Cynthia och hennes man börjar nysta i fallet och stöter på många mörka hemligheter.

För den dystopiske:

Vägen av Cormac McCarthy

Vägen kan möjligen vara den svartaste undergångsskildring som någonsin skrivits, men också en av de bästa. En man och hans son är på vandring i ett ödelagt landskap. De har med sig en kundvagn fylld med de få torftiga förnödenheter de äger, och de gör sitt bästa för att undvika de fåtaliga andra människor som fortfarande lever. Vad har hänt? Det vet man inte. Men världen har gått under och jorden är svartbränd och täckt av aska. Det enda som driver mannen och pojken framåt är hoppet om att en dag få se havet.

För den kvinnohistoriskt intresserade:

Pennskaftet av Elin Wägner

Pennskaftet är en mycket bra roman som handlar om kvinnornas kamp för rösträtt i Sverige. Romanens titel syftar på huvudpersonen, en ung kvinnlig journalist som kallas för Pennskaftet av både vänner och, tja, fiender eller åtminstone meningsmotståndare.

Och slutligen, för feel good-fantasten:

En flicka som kallas Alice av Kristin Hannah

En flicka som kallas Alice handlar om sheriffen Ellie Barton i den lilla staden Rain Valley, och om hennes syster, barnpsykologen Julia Cates. Tillsammans måste de ta sig an ett fall där en liten flicka vandrat ut ur skogen; smutsig, undernärd och med tydliga tecken på misshandel. Flickan vägrar prata och verkar inte kunna relatera till samhället, till exempel vet hon varken vad en säng eller en toalettstol är för något. Långsamt och försiktigt börjar Julia och Ellie försöka lotsa flickan, som de kallar Alice efter Alice i underlandet, tillbaka till ett normalt liv.

Sådär! Jag hoppas att ni hittar något som faller er – eller nån i släkten? – i smaken.

//Martina

Annonser

One thought on “*host, host* och julklappstips – Tjockisbloggen.se

  1. En av böckerna som du tipsar om har jag nyss läst, Utan ett ord. Väldigt bra bok måste jag säga…
    / Sarah

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s