Om svenskar och alkohol – Tjockisbloggen.se

Igår var det ju juldagen, den stora gå ut dagen i detta land kring jul. Hemvändare, lokalpatrioter och byfånar samlas på samma plats för att supa sig redlösa. Tyvärr är det så jag ser på saken, och jag påmindes återigen om det igår. Det är något med svenskar och alkohol som uppenbarligen inte fungerar ihop. Jag kan inte komma på varför det är på detta sätt däremot…

Men det var hur som helst en bra påminnelse om en av orsakerna att jag trivs så mycket bättre borta från detta samhälle och borta från Sverige. För detta har jag sett oavsett vart jag festat i Sverige ärligt talat. Dricka med måtta är inget jag förknippar med svenskar överlag, och gårdagen har inte förändrat min åsikt, snarare förstärkt den. För att komma till saken måste jag beskriva kvällen.

En killkompis skulle på middag med massa folk igår, för att sedan förfesta och gå ut. Han frågade mig om jag vill hänga med och jag tyckte det lät roligt att hitta på nåt. Annars hade jag inte kommit på tanken att gå ut när jag var hemma, har inte varit ut här uppe i Gällivare på enormt länge, vi pratar om flera år sedan! Vi var och käkade på ett ställe som hade sushi på menyn,  i mina ögon inte toppklass på sushin, men den var ok standardsushi. Har ätit betydligt bättre hemma i Tallinn, klår något ställe SushiCat så lovar jag att meddela det, men de ligger än så länge ohotad etta på min sushilista.

Sedan vidare att förfesta i en kvarterslokal, detta var kvällens höjdpunkt. Hade sjukt roligt och lärde känna massa nytt folk (även om jag kände mig uråldrig jämfört med de flesta), det var många udda citat och situationer som jag vete sjutton om de skulle kunna dyka i annat sällskap. ”Om jag var kille skulle jag iaf stöta på mig”, hm, detta vore väl ett helt förklarligt citat om det kom från mig, men den som sa det var kille :-). Eller borttagning av stygn med en skalpell, det var också en first att se på en förfest. Only in Gällivare people, only in Gällivare. Skrattade så jag nästan grät åtskilliga gånger. Ett till citat ”Jo, jag har en rosa tröja och rosa mobil, men jag är inte gay, jag tänder på dig”, haha. Det hela blev roligare av att samma kille försökte sig på ALLA tjejer på festen, och framstod som ”lätt” desperat. Nå, han var ändå trevlig, på nåt sätt, ingen skada skedd.

Eftersom det var Gällivare där krogarna stänger vid två på natten, så drog vi fyra tjejer som var kvar upp mot Dundret och Harrys kring 22 (sen när går man ut kl 22?). Killarna kom senare. Det är nu kaoset börjar! En timme minst i kö med knuffande, svärande puckon, som inte kunde stå i kö utan att tränga sig och bete sig som svin. Om det finns en snöhög, ge sjutton i att trängas så folk trillar ner i sagda snöhög på andra så de slår sig halvt fördärvade. Om det finns ett metallstängsel för att slussa in folk lättare en bit framåt i kön, tryck inte in folk så de kläms mot stängslet och inte kan andas. Det stavas R-E-S-P-E-K-T för sina medmänniskor, men det har uppenbarligen undgått folk.

Förstår att en stor del av gänget vi var med gav upp, men jag och några till höll ut i djurparken. När man väl kom in lagom mörbultad och förbannad på människor så var det väl ok, förutom att alla i min ålder verkade vara någon annan stans och där stog jag med alla 18 till 20-nånting. Antar de flesta i min ålder växt upp och skaffat hus och barn, inte ett liv som lockar mig de närmsta åren för att vara ärlig. Nå dansgolvet var nostalgi på hög nivå och baren kunde blanda bra drinkar på frihand utifrån mina önskemål så det får godkänt. De jag gick ut med var störtsköna fast vi aldrig umgåtts innan. Men de flesta människorna i övrigt, hade jag inte mycket till övers för.

Jag har aldrig sett så mycket bråk på krogen som igår (eller överlag när jag varit ut i Sverige). Sällan att jag ser bråk eller upplever människor som lika odrägligt fulla i Estland som jag gör här. Jag försöker komma på orsaken men vet inte riktigt vad. Tror att öppettiderna har viss del med saken att göra, när krogen stänger kl 2 då blir det att folk paniksuper (inte för att jag förstår varför det skulle göra kvällen roligare) enligt det jag sett. I Tallinn börjar festen komma igång på krogen kl 2, då är det ännu tre timmar kvar till stängning. Vakterna gör sitt jobb snabbt och effektivt, om någon bråkar åker de ut, och folk vet bättre än att mucka med vakterna. Det gör att stämningen hålls på en bra nivå på uteställena. Ska inte ge mig in på svensk alkoholpolitik och systembolaget, det ämnet låter jag andra debattera, även om jag har mina åsikter.

Men det är mindre fulsprit i Estland som jag upplever det, då det faktiskt går att få tag på alkohol i vanliga butiker, till kl 22 på kvällen. Jag tror folk snedtänder mer på HB ärligt talat, jag är trots allt Gällivarebo, så jag kan tala av erfarenhet skillnaden mellan riktig sprit och HB. Drick inte skiten, det är min ärliga åsikt av att ha sett hur folk blir och hur man själv betett sig. Vet som sagt inte om det har med saken att göra, men det var en notis. Hur som helst, kontentan av det hela var att jag upplever utelivet här i Sverige som bråkigare och med mer odrägligt fulla människor än jag upplever Estland. Utelivet där är galet, men på ett bra sätt. Folk är trevligare och stämningen är bättre. Jag ska minnas nästa år att gå ut på juldagen = extremt dålig idé! Flytta från Gällivare och Sverige = den bästa idé jag någonsin fått.

Säger inte att folk borde sluta dricka, men man kanske borde se över hur man faktiskt beter sig i onyktert tillstånd, och se till att man blir så odrägligt full att man inte kan sköta sig. Jag är inte nykterist alls, men jag har alltid kontroll på hur jag beter mig, och vet när gränsen för att sluta dricka går. Jag behöver inte bli packad för att våga ha kul. Slut för min trashing av Sverige och Gällivare för denna gång.

/Hanna

Annonser

1 thought on “Om svenskar och alkohol – Tjockisbloggen.se

  1. Visst är det intressant att betrakta folk på krogen?

    Läste dessutom igår att en kusin till mig var på Harrys och hon är bara 16 men kom in ändå. Det tycker jag är så j*vla dåligt för barn har inget på krogen att göra.. Speciellt inte när det går till som det gör.

    / Sarah

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s